Upečte si doma Francii

Posted in Nezařazené

Když se řekne francouzské pečivo, určitě si představíte ty krásně vypečené voňavé bagety, voňavé máslové croissanty, poctivé světlé chleby, nebo třeba legendární mléčné houstičky. O Francouzském pečivu můžeme říci spoustu věcí, třeba že je kvalitní, chutné, výborné, máslové, tučné, sladké… Ale také poměrně náročné a složitější na přípravu. Pokud si chcete upéct Francouzské pečivo doma, tak o něm musíte nejdříve něco vědět!
prodejna pečiva
1. Mouka
Mouka je základní surovinou jakéhokoli pečiva a nejinak je to u Francouzského pečiva. Mouku sice můžete vymlít z jakéhokoli zrna avšak pro francouzské pečivo je běžná hladká mouka z pšenice. Většina Francouzských receptů je založena na hladké nebo jemné chlebové mouce.
pytlík baget
2. Droždí a kvas
Droždí je přírodní živý organismus, který metabolizuje a během toho přemění cukry ze škrobu na kysličník uhličitý a etanol. A tím vznikají v těstě bublinky. Droždí samozřejmě můžete koupit ve variantě čerstvé a sušené. Čerstvé droždí je balené v malých kostičkách po 40ti gramech, a je potřeba aby bylo opravdu čerstvé. Sušené droždí je vlastně předchozí čerstvá forma vysušená a zabalená do sáčku. Je vysušeno a upraveno do drobných granulek, a pokud jej chcete používat, počítejte s tím, že se tohoto droždí dává menší množství.
3. Cukr
Cukr používají ve Francii v podstatě stejný jako u nás. Řepný, nebo třtinový cukr je základem většiny sladkých receptů, samozřejmě v různých úpravách – krupicový, moučkový cukr…
růžové víno a bagety
4. Máslo
Máslo najdete ve většině receptů ve Francouzské kuchyni. Máslo je základní surovinou a nikdy jej nenahrazujte margarínem či jiným ztuženým tukem! Takových kvalit, jako s máslem totiž s žádným jiným tukem nedosáhnete. Takže počítejte s tím, že budete potřebovat hodně másla. Použít můžete dle receptu máslo sladké či slané a kupujte to tučnější – kolem 85% tuku. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete vyzkoušet i máslo s mléčnými kulturami, které je mírně nakyslé.